luni, 19 octombrie 2015

Sa invatam despre tesaturi. Astazi... tesatura de bumbac

In industria textila, bumbacul este materia de baza. Ceea ce este important de retinut este ca, pentru haine, bumbacul suta la suta nu este foarte indicat. De ce? Pentru ca se calca foarte greu, se sifoneaza repede, iar in timp, isi pierde forma. Intotdeauna ar trebui sa cautati bumbac cu putin amestec de vascoza, lycra.

Fie ca este vorba de 90% bumbac si 10% vascoza (pentru in), fie ca este vorba despre 80% bumbac si 20% lycra, acestea sunt materialele potrivite pentru haine. Si nu va ganditi ca, daca dati peste o eticheta de 100% bumbac, chiar aceasta este compozitia materialului. Doar panza de sac are aceasta compozitie.

Acesta este o fibra naturala extrasa din fructul plantei de bumbac. Culoarea naturala a bumbacului este crem, insa se albeste cu oxidanti sau prin mercerizare (tratarea firelor sau a stofelor cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai matasoase, mai netede si mai rezistente). Fiind o stofa naturala nu provoaca alergii, alergiile putand aparea, totusi, in cazul in care acesta este combinat cu alte fibre textile (de obicei elastice). Pe de alta parte, stofele rezultate din bumbac si aceste fibre este unul foarte practic, moale si are avantajul de a se mula foarte bine pe corp.

Bumbacul este cultivat in zonele subtropicale, inclusiv in cele doua continente Nord si Sud American, Africa, India si Pakistan, in cantitati uriase. Din bumbac pot fi produse multe tipuri de stofe, ca si din matase: satin, organza, dantela, sifon, tafta, denim etc. Totusi, si bumbacul are superlativele sale, care se disting prin zona si modul de cutivare.

Bumbacul peruvian Pima - este un tip de bumbac luxos cultivat in Peru, cu o fibra mult mai lunga decat cea a bumbacului normal, aproape dubla, ca lungime. Stofele fabricate din aceste fibre sunt rezistente si matasoase.

Bumbacul egiptean - este mai scump decat bumbacul Pima, pentru ca este mult mai fin si mai rezistent. Stofele realizate din bumbac egiptean sunt, de asemenea, mult mai scumpe si cautate de catre designeri.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu